Història

En la dècada compresa entre els anys 1840 i 1850, amb antecedents en els Vigilants i Serens, sorgixen en les principals ciutats espanyoles, els Cossos de Guàrdia Municipal. En els seus orígens els vigilants i serens tenien com a missió efectuar rondes de vigilància pels carrers de la ciutat, amb l'auxili d'altres cossos armats en cas de necessitat. A Picassent entre els anys 1940 i 1950 també va existir la figura dels serens. Els serens d'aquell llavors eren Enrique Cano (Cap dels serens), Guaita, Marià Coet i Andrés.

Amb el temps es van ampliant les competències dels vigilants i serens, executant els acords dels consells, practicant citacions, certificant cobraments, etc. Estes funcions eren compartides amb els Alguatzils, i al seu torn, ambdós eren els encarregats de vetlar per l'orde i bon govern dels municipis.



La revolució industrial i els continus canvis socials produïts en el segle XIX van suposar una afluència de població cap als nuclis urbans. Conseqüència d'això es va fer precisa una major intervenció dels municipis en matèria de seguretat pública. Així, per exemple, en 1872 es va crear el Cos de la Guàrdia Municipal a València, desapareixent els Alguatzils, mantenint-se, no obstant, el servici dels serens.  A principis del segle XX el creixement de les ciutats comporta una sèrie de problemes desconeguts fins eixe moment. Un d'ells és l'increment de la circulació pels principals carrers de les grans ciutats. Així, en un principi, són les grans ciutats les que es troben amb la necessitat de procedir a la regulació del tràfic, creant per a això els corresponents cossos de Guàrdia Municipal o dotant de mes mitjans humans i tècnics a qui ja estaven creats.


Amb la promulgació del Decret de 30 de maig de 1952, pel qual s'aprova el Reglament de funcionaris de l'Administració Local, es canvia el terme de Guàrdia Municipal pel de Policia Municipal, concedint als seus membres el caràcter d'auxiliars d'agents de l'autoritat.



A Picassent no és fins a la dècada dels 60 quan es crega el cos de policia Municipal la funció principal del qual era guardar l'orde públic i la regulació del tràfic. En aquell llavors el cos estava compost pel cap (Cap) Mocholí i els guàrdies Mocholí, Tarazona, Luis d'Isidro, Pepe Rapus i Pascual Albert. Posteriorment i a principi dels anys 70 s'incorporen al cos José Teodoro i Juliol Martorell.



El cos de Policia Municipal de Picassent en 1971 constava d'un cap i sis guàrdies. En 1972 es va comprar la primera motocicleta del cos una Ducati, destinada a les funcions de tràfic. Posteriorment l'any 1973 s'adquiriria una segona motocicleta Ducati. Els primers cotxes que es van adquirir van ser un Land Rover i una ambulància Seat 131, donada per la Caixa Rural. Posteriorment se va anar renovant i ampliant el parc mòbil amb altres vehicles ( Citröen BX, Nissan Patrol, Peugeot 306,Opel Astra, Opel Frontera , Seat Toledo, Nissan Terrano, Peugeot 806, Ford Focus, Nissan tocadiscos, Renault Megane, Opel Antara) i motocicletes ( Suzuki Bandit, Fonda 650, Suzuki Burgman...)

Posteriorment es va incorporar en la direcció del cos El cap Castella i els guàrdies següents: Valero , Fermín González, Ventura (tots ells procedents de la Guàrdia Civil). A continuació s'incorporen els Guàrdies: Esteve, F. Galán, Ismael i J. Santos. Posteriorment L. Sanchis és anomenat cap del Cos de Policia Municipal de Picassent fins a l'actualitat.



Amb la Llei Orgànica 2/1986, de 4 d'abril, de Forces i Cossos de seguretat s'arriba a l'actual denominació de Policia Local, respectant en determinats llocs altres denominacions tradicionals com a Guàrdia Urbana o Policia Municipal, concedint als membres de les policies locals espanyoles el caràcter d'agents de l'autoritat i ampliant considerablement les seues funcions i competències les quals es troben regulades en l'article 53 de l'esmentada llei.

Els cossos de policia local després de l'aprovació d'esta llei es configuren com un Institut armat de naturalesa civil, amb estructura i organització jerarquitzada, davall la superior autoritat i dependència de l'alcalde.
Les dependències de Policia Local en els seus inicis va estar ubicat en el mateix edifici de l'ajuntament, on ara es troba recaptació, en tresoreria es trobava el Jutjat de Paz. En 1982 les dependències es trasllat, dins de l'edifici de l'ajuntament, a la zona que és hui registre d'entrada. En 1992 les dependències es va traslladar a l'antic ambulatori, en els baixos de la cambra agrària, para en 1995 traslladar-ho provisionalment al primer pis de la cambra, mentres es reformava el que seria el nou i actuals dependències de Policia.

En l'actualitat el cos de Policia Local de Picassent compta amb 30 Agents, 7 Oficials, 2 Inspectors i un Intendent cap. Compta amb un parc mòbil de quatre motocicletes i cinc vehicles; dos tot terrenys, dos turismes i un vehicle amb etilómetro. Es preveu que en els pròxims anys continuen augmentant els mitjans personals i materials, tot això per a estar al servici del municipi de Picassent.

Entradas populares de este blog

Nuevo vehículo para la policía local de Picassent

Detenido un varón por un presunto delito de violencia de género

Imputada una mujer tras sustraer un monedero en el mercado municipal